jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam tornjakicu staru 16 mjeseci, tešku cca 45-50 kg. Do sada smo je hranili sa suhom hranom Alleva life puppy-giant, Eukanuba puppy large, Brit care te obrocima u konzervi  (Oasy, Dr. Claders i Brit) uz rižu, tjesteninu.  Unatrag par dana većinu vremena provodi ležeći i teško se diže stražnjim nogama, prvih par koraka šepa. Da li je za svoju starost možda preteška i da li je potrebno mijenjati prehranu?
Unaprijed zahvaljujem.
Srdačan pozdrav, Blaženka

O: Tornjak je planinski ovčarski pas, visine od 60 do 75 centimetara. Dlaka mu je raznobojna, pretežno bijela i srednje dugačka, osim na repu koji je obrastao dugom, gustom dlakom. Brzo rastu i dosegnu težinu od 40 do 60 kg (ženke oko 50 kg).

Naveli ste da ste ljubimicu hranili vrhunskom hranom premium i superpremium kvalitete te je pas već do svoga 16-og mjeseca dostigao težinu oko 45-50 kg što je za ženku tornjaka standardna težina.

Očigledno da brzi razvoj koštanomišićnog tkiva, koji je karakterističan za velike pasmine, nije bio adekvatno popraćen razvojem ligamenata, tetiva i zglobnih hrskavica koje čine vezivnotkivni sustav.

Jedan od uzroka otežanog hoda i šepavosti može nastupiti kao posljedica degenerativnih promjena na zglobovima i ligamentima. Nazivamo ih osteoartroze, a promjene zahvaćaju zgobne hrskavice koje se mijenjaju, stanjuju te nastaju pukotine na zglobnim plohama. Na  mjestima oštećenja stvaraju se osteofiti (koštane izrasline) koje uvjetuju bolan hod i šepavost. Bol i šepavost se znaju pojaviti i samo u početku kretanja kako bi daljnjom aktivnosti takvo stanje postepeno nestalo.

Također, za zdrav razvoj koštanomišićnog tkiva i zglobova naročito kod pasa velikih i teških pasmina te kod svih ljubimaca kojima je došlo do oštećenja hrskavičnog tkiva na zglobovima, vrlo je značajna uloga hondroitina i glukozamin glikana (GAG) koji su u osnovi organske molekule šećera i aminokiseline odgovorne za razvoj hrskavičnog tkiva i bitan sastojak zglobne strukture, a uključeni su i u formiranje noktiju, tetiva kože, očiju, sinovijalne tekućine, ligamenata... Hondroitin i glukozamin glikan utječu na zdravlje zglobne hrskavice te se smatraju vrlo sigurnima za konzumiranje. Postoji čitava paleta proizvoda koji sadrže te aktivne supstance i kondicioniraju zravstvenog stanja zglobova, kao što su Pet Vital GAG tablete, Caniviton Forte (prah), Diafarm (FlexonPowder, Flexon Liquid), Stride plus, Cosequin tablete. Također, postoji i hrana medicinskog karaktera obogaćena hondroihtinom i glukozamin glikanom (Royal Canin Mobility, Hill's j/d-mobility, Purina j/m-joint mobility...). Svi spomenuti  proizvodi dostupni su i u Pet centar dućanima.

Svaku sumnju vezanu za zdravstveni problem Vašega ljubimca možete odagnati ili potvrditi specijalističkim pregledom kod Vašeg veterinara, koji će u tom slučaju napraviti rendgensku snimku bolnog područja i predložiti daljnji tijek terapije.

Želim Vam puno sreće u daljnjem liječenju.

OZNAKE: